_MG_5113

Hrášková polévka

Hrášek miluju od dětství. Nejlepší je přímo v sezoně, ale polévku klidně uvařím i ze zmraženého, který byl předtím čerstvě sklizen. Do kuchařky jsme ji fotili dokonce v únoru! Benjamínek ten den zůstal kvůli nachlazení doma a trval na tom, že mi ji pomůže „ukuchařit“…

Na 4 porce
Doba přípravy: 30 minut

1 cibule
1 lžíce másla + ½ lžičky na opečení hrášku
1 l vývaru
600 g hrášku + hrst na ozdobení
2 menší uvařené brambory
100 g hráškových výhonků
sůl a pepř

Na ozdobení:

olivový olej
hrst opečeného hrášku
hrst hráškových výhonků

1. Cibuli oloupu a nakrájím. V dostatečně velkém hrnci si rozpustím máslo a lehce ji na něm opeču.

2. Benjamín nalije do hrnce vývar a společně ho přivedeme k varu. Poté Benjí vsype hrášek a vaříme ho zhruba 5 minut. Pak naběračkou vylovím asi půl hrnku hrášku.

3. Benjí do hrnce s vývarem přihodí dvě uvařené nakrájené brambory a pak polévku promixuje tyčovým mixérem. Já ji na závěr ještě jednou nebo dvakrát propasíruju, aby byla krásně jemná.

4. V rendlíku si rozpustím půl lžičky másla, přisypu uvařený hrášek a zhruba 3 minuty ho restuju. Opečený hrášek dám zvlášť do misky, abych jím mohla při podávání ozdobit každou porci.

5. Polévku dochutím solí a pepřem a rozdělím ji do misek. Benjamínek každou porci ozdobí kapkou olivového oleje, opečeným hráškem a hráškovými výhonky.

_MG_5022

_MG_5089

_MG_5095

_MG_5104

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *