Hrášek miluju od dětství. Nejlepší je přímo v sezoně, ale polévku klidně uvařím i ze zmraženého, který byl předtím čerstvě sklizen. Do kuchařky jsme ji fotili dokonce v únoru! Benjamínek ten den zůstal kvůli nachlazení doma a trval na tom, že mi ji pomůže „ukuchařit“…
Na 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
1 cibule
1 lžíce másla + ½ lžičky na opečení hrášku
1 l vývaru
600 g hrášku + hrst na ozdobení
2 menší uvařené brambory
100 g hráškových výhonků
sůl a pepř
Na ozdobení:
olivový olej
hrst opečeného hrášku
hrst hráškových výhonků
1. Cibuli oloupu a nakrájím. V dostatečně velkém hrnci si rozpustím máslo a lehce ji na něm opeču.
2. Benjamín nalije do hrnce vývar a společně ho přivedeme k varu. Poté Benjí vsype hrášek a vaříme ho zhruba 5 minut. Pak naběračkou vylovím asi půl hrnku hrášku.
3. Benjí do hrnce s vývarem přihodí dvě uvařené nakrájené brambory a pak polévku promixuje tyčovým mixérem. Já ji na závěr ještě jednou nebo dvakrát propasíruju, aby byla krásně jemná.
4. V rendlíku si rozpustím půl lžičky másla, přisypu uvařený hrášek a zhruba 3 minuty ho restuju. Opečený hrášek dám zvlášť do misky, abych jím mohla při podávání ozdobit každou porci.
5. Polévku dochutím solí a pepřem a rozdělím ji do misek. Benjamínek každou porci ozdobí kapkou olivového oleje, opečeným hráškem a hráškovými výhonky.